fbpx

Eerste weken Oorlog in Oekraine

op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. We zijn diep geraakt door alle persoonlijke verhalen en de zeer zorgelijke situatie die bij vrienden, collega’s, familie en bekenden uit Oekraïne is ontstaan… Niks doen was geen optie. Graag delen we ons verhaal van de afgelopen weken.

Actie Hartje voor Oekraïne

Op 24 februari hebben we in de avond besloten de actie hartje voor Oekraïne te starten. Binnen 24 uur stond de webshop live. Met hulp van Wouter van Amsterdam die de hartjes, logistiek en de verpakkingen regelde, Perqa drukkerij die de kaartjes drukte, het bezorgen wordt door de DepostBode gesponsord en Jan Jaap de Groot die de webshop www.hartjevooroekraine.nl live zette. Vooral de eerste dagen liep het storm en we hebben in totaal bestellingen voor 665 zakjes met hartjes mogen ontvangen. Het is erg mooi te zien dat divers Osse ondernemers, maar ook o.a. ondernemersvereniging Tibo erg betrokken zijn. De actie hartje voor Oekraïne heeft ondertussen 5000 euro aan donaties opgeleverd voor giro 555.

Maandag 28 februari: Portofoons regelen

In de eerste dagen zagen we de situatie ter plekke steeds verder uit de hand lopen en kwamen de verschikkelijke verhalen van vrienden en familie binnen. Ook kregen we de eerste vragen. Maandag kregen we parallel de vraag van een vriend die werkt in de IT en een van de collega’s binnen 5Pro uit Oekraïne dat hij op zoek was naar portofoons. Na flink zoeken bleek dat er een partij uit Drachten ons wilde helpen en we bestelde 200 portofoons voor 5k. We waren ondertussen al in contact met het initiatief Twente voor Oekraïne (www.twentevooroekraine.nl) die een transport corridor naar Lviv aan het opzetten was naar hun partnerbedrijf in Lviv Lemberg solutions. Het initiatief in twente werd getipt via ons netwerk in Oekraïne. Met dank aan Pieter van de Ing (vader van mijn beste vriend) werden nog dezelfde dag de telefoons afgeleverd. Enkele dagen latern zijn de portofoons in Oekraïne aangekomen.

In de middag kwamen we in contact met een NGO uit Oekraïne die ons wilde koppelen aan een donateur. De donateur wilde direct portofoons kopen. Aangezien de vader van een vriend van mij onderweg was moest dit ad hoc en snel geregeld worden. Gelukkig konden we dit snel voor elkaar krijgen en konden ook deze portofoons mee op transport. In de avond werden we nogmaals benaderd door deze donateur of wij voor hen niet slaapzakken, matjes en hoofdlampen konden kopen. We kregen een aanzienlijk bedrag toegezegd en konden hierdoor spullen aanschaffen.

Dinsdag 1 maart: Slaapzakken regelen

Met ingeschakelde hulptroepen zijn we begonnen met het benaderen van de zakelijke kanalen van Decathlon en andere merken zoals Bever en Intersport. Het bleek dat doordat we buiten het seizoen waren dat er nog geen grote voorraden beschikbaar waren in de landelijke magazijnen. Hierdoor waren we afhankelijk van het langsrijden van lokale winkels en daar de volledige voorraad van slaapzakken, matjes en hoofdlampen op te kopen. Hulp van Mirthe de Weger, Ilonka van der Heijden, Pieter van de Ing, Rick van DTV en Jan van Casteren heeft ons in totaal aan producten opgeleverd:

 • 99 slaapzakken
 • 123 matten om op te slapen
 • 82 hoofdlampjes
 • 20 powerbanks
 • 15×16 aaa batterijen

Daarnaast zijn we een samenwerking gestart met TwentevoorOekraine waar zij onze spullen vervoeren en wij ook donaties voor hen ophaalden via de donatiepagina. Deze donatiepagina heeft ondertussen al 92.000 euro opgehaald. Van dit geld zijn hulpgoederen en diesel voor de vrachtwagens gekocht.

Mirte met slaapzakken

Woensdag 2 maart: nog meer matjes en slaapzakken

Met hetzelfde team zijn we de dag gestart om nog meer locaties te benaderen voor het kopen van slaapzakken en matjes. Gelukkig hadden we met hulp van Pieter het bedrijf Linberg gevonden die direct 150 slaapzakken en 150 matjes kon leveren voor het totale bedrag van 14k euro. Dit waren dus top kwaliteit matjes en slaapzakken die wij tegen inkoopsprijs mochten afnemen. Bedankt Thomas van den Berg. Het mooie was dat deze bestelling eigenlijk was eigenlijk bedoeld voor de Russische markt maar door de sancties was deze bestelling komen te vervallen. Dat is mooi! Voor de beeldvorming zijn dat 6 pallets en 10 kuub aan hulpgoederen.

Ook werd duidelijk dat er nog een mogelijkheid was tot aanschaf van 150 meer matjes. In de avond na toezegging van enkele ondernemers waaronder Bas Huiskes en Angel Nellen hebben we besloten ook deze matjes te bestellen.

Rik in de auto vol slaapzakken

Pallet vol slaapzakken en matjes

Donderdag 3 maart: triple O

De dag startte voor Tanya van Workum bij Triple O waar een gezamenlijke donatie vanuit de leden is gedaan. De rest van deze dag stond in het teken van nieuwe sponsoren aansluiten om nog meer te kunnen doen.

Ook is die donderdag geregeld dat Laurens Metternich van Spectro 1 pallet met 1000 flesjes desinfectiemiddelen toezegde en hebben we een gezamenlijke ambitie uitgesproken om 6 pallets naar Oekraïne te sturen.

Vrijdag 4 maart: desinfectiemiddel (6000 stuks)

Jasper van Wordragen heeft 150 matjes opgehaald en naar Enschede gebracht met hulp van Bas Huiskes voor het beschikbaar stellen van het busje. Bas Huiskes heeft zich ook hard gemaakt dat ondernemersvereniging Tibo de hartjes voor Oekraïne sponsorde voor de leden. Ook hebben we de knoop doorgehakt en samen met Spectro de beslissing genomen dat we de volledige 6 pallets op transport moesten zetten. De vraag naar desinfectiemiddelen was enorm. 6 pallets met in totaal 6000 flesjes van een halve liter desinfectiemiddel is deze vrijdag nog op transport gezet. Ook de slaapzakken van Linberg en de pallets met matjes die Jasper bracht kwamen deze vrijdag allemaal aan. In totaal dus 18 pallets met hulpgoederen in 1 dag! Deze beslissing kon mede worden genomen door een vervolg donatie van Angel Nellen van Nellen schoonmaakdiensten.

Zaterdag en zondag hebben we de balans opgemaakt en ons gericht op het binnenhalen van voldoende middelen om 900 kinderslaapzakken te kunnen kopen. Ook al hadden we nog niet voldoende middelen hebben we zondagavond toch besloten om de volledige 900 slaapzakken te bestellen en daarmee het totaal van donaties van 5Pro Nederland te laten oplopen. Linberg bood de slaapzaken wederom tegen kostprijs aan en deed er nog eens 100 volwassenen slaapzakken bij als donatie. Het is geweldig om de week erop op dinsdag 6 pallets met 500 slaapzakken in Enschede en 6 pallets met 500 slaapzakken in Schaijk te hebben kunnen afgeven.

Nog meer pallets met slaapzakken

Vrachtwagen met pallets slaapzakken

Week van 7 maart: 200 pallets en 7 pallets met dozen

Onze middelen en ruimte om door te pakken waren een heel eind op. Toch kregen we nog diverse vragen over Medische kits, speciale benodigdheden voor wondzorg vanuit ziekenhuis en hebben we nog 200 pallets waar enorme vraag naar was kunnen regelen met behulp van Thijs van Tilburg van Rhenus voor Twente voor Oekraïne. Voor het inititatief in Schaijk heeft Jeroen van Kurage verpakkingen ook nog 7 pallets met dozen gesponsord. En we hebben nog 2 verstelbare ziekenhuisbedden kunnen regelen.

Donderdag 10 maart: Oprichting stichting Djakoejoe

Het is van belang dat op korte termijn je snelle stappen zet, maar zeker dat je op de wat langere termijn zaken regelt via bijvoorbeeld een stichting. We hebben in Richard van Edsas en Alfons Peters partners gevonden. Tanya heeft samen met Richard en Alfons stichting Djakoejoe opgericht. Dit met hulp van Notaris Djakoejoe betekent bedankt in het oekraïens. De stichting heeft als doel: “Ondersteuning van de Oekraïense bevolking met (nood)hulp en duurzame wederopbouw. Dat doen we onder andere door het inzamelen van geld en goederen. We ondersteunen lokale initiatieven en stimuleren ondernemerschap”. We hopen de komende periode met noodhulp en daarna in de wederopbouw met deze stichting een bijdrage te kunnen leveren.

Richard, Alfons en Tanya tijdens oprichten stichting Djakoejoe

Richard, Alfons en Tanya tijdens oprichten stichting Djakoejoe

Zaterdag 12 maart: Aanvraag medische hulpmiddelen

op zaterdagochtend, werd Tanya door mijn oude studiegenoot gebeld. Hij is chirurg bij een militaire ziekenhuis in Oekraïne. “Kun je ons helpen?” – vroeg hij. “We hebben VAC-apparaten voor negatieve druktherapie nodig. We krijgen steeds meer gewonden binnen, zo kunnen wij ze sneller en beter helpen.”

VAC-apparaten zijn kleine pompjes die door middel van een slangetje en een verband de wond vacuum zuigt. De wond geneest daardoor beter en sneller. Later die dag bleek het dat de broer van mijn vriendin (ook chirurg) hetzelfde probleem in Kyiv ziekenhuis had.

Bijna de hele week was ik aan het wachten op de bevestiging van de specificaties van VAC-apparaten van mijn vriend de chirurg. “Ik app je vanavond. Oh, het is al avond. Later dan.” “Het spijt me, we staan dag en nacht in de operatiekamer. Iedere dag wordt het zwaarder”. Ik kreeg de bevestiging pas nadat ik de vraag in “ja/nee” vorm heb gesteld. Wat hebben wij deze week gedaan?

 • In Nederland / België hebben wij Haromed een groothandel van VAC-apparaten gevonden en contact gelegd. Zij hebben ons goed geholpen en alles eraan gedaan om ons zo snel mogelijk van VAC-apparaten en bijbehorende hulpmiddelen te voorzien;
 • Met dank aan de donateurs (uit Bratislava) en een fonds (uit London) hebben we gezamelijk 15 VAC-apparaten gekocht met materiaal voor meer dan 200 gewonden;
 • Met dank aan het transportbedrijf VAEX (via initiatief Transport voor Oekraïne) in Nederland hebben wij transport naar Oekraïne geregeld;
 • Met dank aan lokale bedrijf in Lviv hebben wij douanepapieren geregeld.

Voorbeeld VAC-pomp

VAC pomp met slangetje

Woensdag 23 maart: Levering medische hulpmiddelen

Vandaag 23 maart hebben we de bevestiging gekregen dat de eerste order met pompen aangekomen is. Na aankomst zijn de chirurgen direct de pompen en verbanden gaan gebruiken in het ziekenhuis. Het tekort en de vraag was dus enorm.

VAC-pomp met been met verband erop.

VAC-pomp met been met verband erop.

Het vervolg: Samen sterk

We hopen dat het allemaal snel voorbij is. We zijn ons aan het bezinnen op vervolgstappen. Mocht je ons willen helpen stuur dan een berichtje op paul@5pro.com. Samen sterk en daarom willen we iedereen heel erg bedanken die ons geholpen heeft het bovenstaande voor elkaar te krijgen. Want alleen hadden we dit nooit voor elkaar kunnen krijgen.

Wij bedanken graag de volgende partijen/personen voor hun donatie en steun:

Daarnaast willen we alle personen die ons geholpen hebben bedanken:

 • Wouter van Amsterdam
 • Jaap Jansen Steenberg – Texperts
 • Rik Borsboom – DTV
 • Rob van Berloo en Mikey – initiatief Schaijk
 • Ivo en Taco – Twente voor Oekraïne
 • Ilonka van der Heijden – Robuust
 • Mirte de Weger
 • Pieter van de ing
 • Jasper van Wordragen – Bizztopia
 • Jan Jaap de Groot – Abra

En nog tientallen mensen die 1 slaapzak van 10 euro tot zelfs enkele honderden euros aan donaties hebben gedaan. Alvast mijn excuses als ik iemand vergeten ben. Allemaal erg bedankt!

Bij deze wil ik nog de aandacht vragen voor Tanya. Naast haar drukke baan, 3 kinderen en het regelen hulpgoederen is zij ook degene die alle verhalen van haar vrienden en familie binnen krijgt. Ze krijgt het toch maar even voor elkaar!

Groeten,

Tanya en Paul van Workum

Tanya van Workum